Om du tar hand om din markis så håller den längre. Tidig vår eller sen höst är en bra tidpunkt för rengöring.

Då har du en ren och fin markis redo inför vår och sommar.

Att rengöra en markis är inte svårt och tar inte lång tid. Våra markiser kommer från Visostar. De är gjorda av tät, teflonbehandlad och spinnfärgad akryl – en tålig väv som är både smuts- och vattenavvisande och så gott som helt färgbeständig. Markisduken kan dock bli smutsig ändå, och får väven inte torka ordentligt efter regn kan du få problem med mögel. Regelbunden rengöring håller markisen snygg och fräsch och förebygger också mögelangrepp.

Så här gör du

  • Fäll ut markisduken och sänk fronten på markisen lågt. Då får du ett bra fall så att vattnet kan rinna av, och du kommer också åt lättare. Har du en kappa på markisen kan du ta bort den och tvätta den separat genom att lägga den på ett golv, trädäck eller annat plant och rent underlag
  • Börja med att spola av markisduken försiktigt med trädgårdsslangen
  • Tvätta sedan markisen med mjuk borste och en hårdtvål med ljummet vatten eller tvålflingor
  • Skölj noga bort tvållösningen med vattenslangen
  • Låt markisen torka ordentligt i utfällt läge

Använd inget annat rengöringsmedel än hårdtvål eller tvålflingor när du rengör markisen. Såpa, klorin, tralltvätt, mögeltvätt och andra kemikalier förstör vävens skyddande beläggning. Använd inte heller högtryckstvätt eller ångtvätt för att tvätta din markis, det förstör fibrerna i väven och med hög värme kan väven i värsta fall krympa. Vi rekommenderar inte heller att tvätta markisen i tvättmaskinen.

Rengöring av markisens stativ
Markisens stativ, vikarmar och övriga metalldetaljer behöver också rengöras emellanåt. Vi rekommenderar ljummet vatten, vanligt handdiskmedel och en mjuk borste, till exempel diskborste (eller tandborste om det är svårt att komma åt). Torka sedan metallytorna med en mjuk trasa.

Gnisslande markis?
Om din markis gnisslas så prova att smörja de rörliga delarna i stativet. Var försiktig med smörjmedlet så att det inte kladdar av sig på markisduken.

Behöver markisen lagas?
Då är det däremot bra om du låter oss hjälpa till. Ring oss,  vi gör kostnadsfria hembesök där vi ger råd om bästa sättet att reparera din markis och uppgift om vad det kommer att kosta.